Kínai szocalizációs módszer

Jótettek kamatoznak a kínai diákok bankszámláján

Hogyan neveljünk egy generációt segítségnyújtásra és szolidaritásra? Úgy tűnik Kínában jó módszert talált erre egy főiskola - erénybankkal ösztönzi jótettekre hallgatóit. Az egyedi "pénzintézetet" öt évvel ezelőtt nyitották, hogy az egy gyermeket engedélyezőszigorú családtervezési politika bevezetése után született, gyakran önzőnek és elkényeztetettnek bélyegzett 1980-as, 1990-es generációbelieket jó cselekedetekre ösztönözzék.

 

A közép-kínai Csangsza (Changsa) város tudományos és technológiai egyetemének egyik főiskolai karán működőerénybanknak ma 11 ezer betétese van, vagyis csaknem minden hallgató részt vesz a kezdeményezésben.

A diákok jótetteikkel bankszámláikon virtuális erényérméket gyűjtenek, így például egy órányi önkéntes munka egy-három, véradásért hat érme jár. A felhalmozott érmék különféle előnyök megszerzését teszik lehetővé, így várólistákon való előrelépést, könnyebb ügyintézést és számos másfajta segítséget a főiskola falain belül.

A bankbetét gyarapítását ösztönzi többek közt az is, hogy az ösztöndíjak és a különféle szociális juttatások előfeltételeként legalább 10 érmét írnak előa szabályok. Az érmeszűkében lévőket - akárcsak a valóséletben - hitelekkel segíti az erénybank, amelyek felvétele után kamatot fizetnek a hallgatók.

A kezdeményezés sikerét egy 2011-es felmérés mutatja, mely szerint a hallgatók 80 százaléka az erénybank létrejötte óta jóval inkább hajlandó önkéntességre, s a korábbinál fontosabbnak gondolja a közszolgálatot. A kezdeményezés jó például szolgálhat a többi felsőoktatási intézmény számára is - vélik az ötletgazdák.

Adókedvezmény erénypontokért

 

Március elején kísérleti jelleggel a csangszai erénybankhoz hasonló rendszert vezetett be az északkelet-kínai Jentaj (Yantai) városa is. A lakók itt jótetteikért pontokat kapnak, amelyeket adókedvezményre, hitelügyintézésre vagy munkahelyi ajánlásra válthatnak be. A legtöbb pontot gyűjtők iskoláikban és munkahelyükön különleges elismerésben részesülnek.

Naptár